Return to site

Start-up Qwiksense verbetert binnenklimaat en arbeidsproductiviteit

Energie vastgoed

Rockstart Start-Up Qwiksense brengt slimme sensoren voor het monitoren en verbeteren van het binnenklimaat.
Volgens onderzoek van TNO is de kwaliteit van het binnenklimaat in meer dan 70% van gebouwen onder de maat. Een slecht binnenklimaat is van invloed op arbeidsproductiviteit en ziekteverzuim. Op haar website stelt de Rockstart start-up Qwiksense: “Volgens berekeningen van CapGemini kan met 1% reductie van het ziekteverzuim het bedrijfsleven in Nederland jaarlijks 2.6 miljard euro besparen.”
Verbeteren binnenklimaat én energie efficiëntie

Een gezond en comfortabel binnenklimaat is goed voor de productiviteit, denkt Qwiksense. Bovendien kan door een verbeterd binnenklimaat ook energiebesparing gerealiseerd worden. Om dit mogelijk te maken wordt een gebouw voorzien van sensoren die de luchtkwaliteit monitoren. De sensoren, ter grootte van drie i-phones op elkaar zijn draadloos en meten de temperatuur, luchtvochtigheid, CO2 gehalte en in een volgende fase van de start-up ook fijnstof, licht en geluid. De verzamelde data vervolgens zegt iets over de kwaliteit van het klimaat en de mogelijkheden voor verbetering.

Koppeling naar energiemanagement

Het is een bekend gegeven dat de kwaliteit van het binnenklimaat vaak samenhangt met de regelingen van installaties voor verwarming, ventilatie en koeling. Deze regelingen verlangen voortdurend onderhoud, om te zorgen dat de instellingen passen bij de gebruiksaard van het gebouw. De Qwiksense sensoren en software helpen daarbij. Door de data te koppelen aan het gebouwprofiel en het energieverbruik, kan de verbetering aan het binnenklimaat tegelijk een energiebesparing opleveren.

Pilotprojecten

In een interview met oprichter Paul Stomph op BNR in ‘zaken doen met’ wordt gevraagd om twee dingen: startkapitaal en pilotprojecten. Om de mogelijkheden en effecten van het Qwiksense concept in praktijk aan te tonen is geld nodig voor de doorontwikkeling van de sensoren en zijn pilotprojecten nodig. Kantoorgebouwen, scholen en zorginstellingen met een slecht binnenklimaat mogen zich melden. De sensoren kosten rond de 15,- euro per stuk per maand. Geadviseerd wordt een sensor per 100 m2 aan te brengen.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly