Return to site

Maak kennis met Felix Mann

CTO & Co-founder QwikSense

Mijn naam is Felix Mann. Ik ben al jaren gefascineerd door technologie en elektronica in de breedste zin van het woord. Als kind opende ik alle apparatuur die ik in handen kreeg (en vaak ging daarbij wel iets stuk). Hierdoor heb ik veel geleerd over techniek, apparaten en elektronica in het algemeen. Toen ik rond mijn tiende mijn eerste computer kreeg (zodat mijn ouders hun eigen computer weer konden gebruiken) begon het pas echt goed. In rap tempo kreeg ik afdankertjes van mijn basisschool en van vrienden/kennissen van mijn ouders. Mijn kamer veranderde in een soort computerkerkhof! Op een gegeven moment trokken mijn ouders een grens. In de jaren daarna heb ik steeds meer een less is more-aanpak aangehouden. Thuis staat er een enkele werkende computer en op het werk heb ik een laptop. In mijn vrije tijd speel ik basgitaar, werk ik graag met hout (kastjes, tafeltjes dat soort dingen) en ben ik bezig met domotica.

Programmeren is mijn passie

Pas in het derde jaar van mijn studie Technische Informatica aan de Hogeschool Utrecht werd programmeren voor mij een passie. Ook begon ik rond die tijd te experimenteren met Arduino en uiteindelijk deed ik mijn afstudeerstage bij QwikSense: het ontwerpen van een draadloze binnenklimaatsensor met een kostprijs ver onder de prijzen van de concurrentie. In het begin van QwikSense ben ik dan ook vooral op hardware-vlak actief geweest maar de laatste jaren richt ik mij vooral op onze software. Het combineren van software en hardware om echte toegevoegde waarde te creëren is mijn passie; hier is 1 + 1 echt 3.

Wat is jouw functie binnen QwikSense?

Ik ben verantwoordelijk voor de technische aspecten van ons product. Dat betekent dat ik de keuzes die we maken op het gebied van infrastructuur, leveranciers en gebruikte technologie neem en moet kunnen verantwoorden. Hoewel ik de afgelopen jaren vooral aan het programmeren was is QwikSense zodanig gegroeid dat een enkele software-ontwikkelaar echt onvoldoende is. Nu er fulltime developers aan ons product werken heb ik de ruimte om te zorgen voor stuurrichting voor de software-ontwikkeling.

Visie

Ik ben er van overtuigd dat we in een tijd waarin technologie zo betaalbaar is veel meer informatie kunnen verzamelen in een gebouw zonder dat dit een privacy-probleem vormt. Veel mensen zijn bang voor een situatie waarin de overheid volledig zicht heeft op wat je binnen je woning of op het werk doet. Ik ben van mening dat de eventuele privacybezwaren in het niet vallen bij de potentiële productiviteitsgroei: als we iedereen in een gebouw gezonder en comfortabeler kunnen laten werken dan moeten we dat toch gewoon doen? De technologieën die we vandaag gebruiken zijn nog maar het topje van de ijsberg en we moeten verder kijken welke data er nu al ‘voor het oprapen’ ligt.

Doelen

Mijn persoonlijke doel is het enthousiasmeren van nieuwe developers voor het implementeren en integreren van ons platform. Dat begint uiteraard bij goede documentatie, maar gaat natuurlijk verder met demo's, proof of concepts en koppelingen met andere systemen. Ik wil van QwikSense de partij maken waar developers om zeuren bij hun baas:

"Mogen we alsjeblieft de QwikSense API implementeren? Daar kunnen we echt vette shit mee!" - Aldus developers in de toekomst

Hoogtepunten

Een van de hoogtepunten binnen QwikSense was het moment dat we de eerste honderd binnenklimaat-sensoren lieten produceren, het was een tastbaar product en iets wat we in het begin goed in hebben kunnen zetten bij onze vroege klanten. Met software werkt dat natuurlijk anders, naar elke release is opnieuw een hoogtepunt!

Dieptepunten

Elke dag waar je als startup niet zeker weet of je eigenlijk nog wel naar werk hoeft te komen morgen: lukt het op tijd om funding binnen te halen of ga je kopje onder? Gelukkig hebben we hier de laatste maanden geen last meer van!

Het probleem zit waarschijnlijk in je eigen code. - Aldus Felix Mann

Meer informatie ontvangen? Contact QwikSense.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly