Return to site

Hoe QwikSense begon

Sta jij op het punt te starten met ondernemen? Of wil je lezen over hoe wij dit hebben gedaan? De heren van QwikSense vertellen over hun ervaringen tot nu toe!

Tijdens hun studie bouwkunde aan de Hogeschool Utrecht waren Paul Stomph (1989) en Rino Stevens (1989) gefascineerd door hoe ze gebouwen beter konden laten presteren. Hun afstudeeropdracht was het verduurzamen van een leegstaand pand met hun eigen fictieve bedrijf in opdracht van de gemeente Utrecht.

Via UtrechtInc, een begeleidingstraject voor startende bedrijven, kwamen ze in aanraking met de start-up scene en raakten ze besmet met het ondernemersvirus. Nog de dag van hun afstuderen in 2012 – de fles champagne was nog niet eens leeg – schreven ze zich in bij de Kamer van Koophandel. “De vrijheid, vanuit het niets aan iets bouwen, dat sprak ons aan”, vertelt Rino. Paul vult aan: “We wisselden ervaringen uit met andere start-ups en merkten dat iedereen gepassioneerd bezig was. Daar kregen we energie van.”

“De vrijheid, vanuit het niets aan iets bouwen, dat sprak ons aan” - Rino

Focus, idee & uitdaging

Inmiddels was de focus verlegd van verduurzaming naar het meten van het binnenklimaat door middel van sensoren. “Verduurzamen is mooi, maar als de gebruiker niet duurzaam handelt, en bijvoorbeeld stookt en koelt tegelijkertijd, hebben nieuwe, dure technieken geen effect”, vertelt Rino. “Bestaande panden hebben al een klimaatinstallatie: begin eens met die beter te laten functioneren, was onze gedachte. Om te weten wat je dan moet veranderen, moet je zaken als temperatuur, luchtvochtigheid en CO2 concentratie meten.”

Het idee was goed; de uitdaging was om betrouwbare apparatuur te vinden om de metingen mee te doen. Rino en Paul kwamen al snel tot de conclusie dat ze die het beste zelf konden laten ontwikkelen. Daar kwam student technische informatica Felix Mann (1991) in beeld. Als stagiair bij QwikSense ontwikkelde hij een sensor en schreef hij de bijbehorende software. Dat deed Felix zo goed dat Paul en Rino hem vroegen om mede-oprichter te worden van het bedrijf.

Bbz-regeling

Het accelerator Smart Energy programma van Rockstart in Amsterdam volgde, evenals de eerste klanten en leermomenten. Het drietal kon zichzelf nog niet uitbetalen. “We kregen een bbz-regeling van de gemeente Utrecht. Daarbij wordt het inkomen van startende ondernemers aangevuld tot bijstandsniveau”, vertelt Paul. Lachend: “Dat is 100 euro per maand méér dan de stufi die we voorheen kregen, dus waren we allang blij.”

“We kregen een bbz-regeling van de gemeente Utrecht. Daarbij wordt het inkomen van startende ondernemers aangevuld tot bijstandsniveau”​ - Paul

Bij Rockstart werden de jonge ondernemers ondersteund in hun rol. Voor Paul was dat sales. “Ik ben goed in het verhaal vertellen en vind het leuk om met mensen te connecten. Ik luister graag naar wat hun probleem is en zoek naar welke oplossing wij kunnen bieden.”

Rino houdt zich bezig met operationele zaken: het financiële en juridische deel. “Ik zoek naar groeikapitaal. Daarbij is het de uitdaging om vragen uit de markt om te zetten naar techniek.” Felix houdt van ‘dingen bouwen en repareren’: de ontwikkeling van het product. “Ik wil de data die wij ophalen vertalen naar informatie waar de klant iets aan heeft.”

Nu de basis is gelegd, is de volgende stap van het jonge bedrijf de professionalisering van hun product. Met het opgehaalde groeikapitaal en de kennis en ervaringen van de nieuwe investeerders werken de drie mannen hier hard aan. Wil je weten wat QwikSense kan betekenen voor jouw organisatie? Neem dan contact op.

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly