Return to site

FFF17

Facility for Future 2017

De ervaring van QwikSense tijdens Facility For Future 2017

Dit jaar werd facility for future voor het eerst georganiseerd in de Brabanthallen. Een inspirerend event dat zich in tegenstelling tot de reguliere vakbeurzen richt op innovatieve ideeën om meerwaarde te kunnen leveren middels facilitair management. Het is dan ook geen verrassing dat QwikSense aanwezig was op deze beurs om hun toegevoegde waarde onder de aandacht van een nog groter publiek te brengen. Om dit mogelijk te maken heeft ISS gedurende het driedaagse event een gedeelte van hun stand beschikbaar gesteld aan QwikSense. Daarnaast heeft co-founder Paul Stomph een inspirerende presentatie gegeven in het explore theater. Dit heeft tot leuke gesprekken met geïnteresseerden en potentiele afnemers geleid, waardoor gesproken kan worden van een geslaagd event.

QwikSense gaf tijdens het event in samenwerking met ISS een Demo Qwik-it weg. Op onderstaande foto zie je hoe Jaap Tromp van het UWV de Cheque in ontvangst neemt.

Vlnr: Paul Stomph co-founder QwikSense tijdens zijn presentatie - Paul feliciteert Jaap Tromp van het UWV.

De kijk vanuit mijn studie, Facility Management

Aangezien ik facility management studeer en momenteel mijn stage loop bij QwikSense, ben ik gevraagd een blog te schrijven over mijn bevindingen tijdens het event. Er waren tijdens de beurs namelijk genoeg goede en innovatieve ideeën te vinden. Onder andere werkplekconcepten die flexibel in te delen zijn op basis van de behoeften van de gebruiker of compacte stilteruimte die werknemers de gelegenheid stellen zich even terug te trekken. Maar ook robots die kunnen worden ingezet in de beveiliging of robots die het mogelijk maken om op afstand een meeting of rondleiding bij te wonen. Ik zal mij echter tijdens het schrijven van deze blog beperken tot de organisaties die redelijk in lijn liggen met de propositie van QwikSense. Namelijk, de vitaliteit van de medewerker.

Copijn

Een stand die bij binnenkomst direct de aandacht trok was de stand van Copijn. De ontvangsthal was groen gekleurd en werd gekenmerkt door begroeide pilaren, wanden en grote hangplanten. Daarnaast werd de stand visueel nog aantrekkelijker gemaakt door een grote waterval die middels een stalen frame de volledige hoogte van de loods innam. Veronderstellend dat Copijn enkel een hoveniersbedrijf was raakte ik in gesprek met een van de standhouders. Al snel werd duidelijk dat het bedrijf zich niet enkel met tuin- en landschapsarchitectuur bezighoudt, maar zich daarnaast richt op groene huisvestingsconcepten.

Dat mensen zich prettiger voelen in een groene en natuurlijke omgeving is geen geheim, maar dat het verblijven in deze omgeving zo’n enorme positieve uitwerking heeft is nog niet lang bekend. Als dit gegeven al bekend is, wordt het in ieder geval nog door te veel mensen niet erkend. Het is daarom lastig om bestuurders te overtuigen van de toegevoegde waarde van groen. Een kwalijke zaak, vindt het team van Copijn, dat deze strijd aan gaat met hun groene huisvestingsconcepten. Door groen te integreren in kantoorgebouwen ontstaat er een gezonder binnenklimaat dat bijdraagt aan het welbevinden van de medewerker. Daarnaast blijkt uit onderzoek dat deze omgeving een positieve uitwerkingen heeft op het prestatievermogen, concentratievermogen, stresslevel en genezingsproces van mensen. Harde cijfers blijven helaas achter, doordat een verhoogde concentratie bijvoorbeeld lastig vast te stellen is.

Harde cijfers of niet: in de praktijk wordt door overheden en bedrijven ervaren dat het integreren van groen tot minder ziekteverzuim en een verhoogde productiviteit leidt. De belangstelling en noodzaak zullen in de toekomst enkel toenemen.

e-bike-to-go

Het volgende bedrijf is een inventief bedrijf dat zich ook bezighoudt met de vitaliteit van de medewerker. Waar QwikSense zich enkel richt op het binnenmilieu, gaan de jongens van e-bike-to-go buiten verder. Zij timmeren hard aan de weg met hun elektrische fietsen die een snelheid van 45 km/u kunnen behalen en over een actieradius van 110 km beschikken.

Nu hoor ik u denken: daar is op zich niets nieuws of inventiefs aan toch? Dat klopt, het idee is dat bedrijven de fietsen inkopen en ze ter beschikking stellen aan hun medewerkers. Zij kunnen op hun beurt inloggen op een fiets met behulp van een app zodat de fiets vrijgegeven wordt. Leuk om te vermelden is het feit dat de fiets daadwerkelijk van het slot gehaald wordt met behulp van de app. Dit is ook redelijk noodzakelijk aangezien de fietsen vaak door een ander persoon worden gebruikt en sleutels voor problemen zouden zorgen.

Daarnaast zal de app altijd de fiets die het meest opgeladen is als eerste aanbieden. Op die manier wordt voorkomen dat een gebruiker halverwege stil komt te staan of volledig handmatig verder zal moeten fietsen. Om medewerkers meer te motiveren om de auto te laten staan en de fiets te pakken, is het voor hen mogelijk om al hun persoonlijke resultaten bij te houden in de app. Deze mogelijkheid werkt stimulerend en zal bijwerken aan het succes van dit initiatief. Kortom een inventief idee dat niet alleen bijdraagt aan een gezonder werkend Nederland, maar ook aan een beter milieu.

Unica

Tot slot wil ik aandacht besteden aan een bedrijf dat net als QwikSense een gedeelte van de stand van ISS tot zijn beschikking heeft gekregen. Het is een technisch bedrijf genaamd Unica dat zich bezighoudt met het optimaliseren van het woon-, werk-, en leefklimaat binnen Nederland. Daarmee speelt het bedrijf in op de vraag uit de maatschappij naar duurzame technologische oplossingen op het gebied van comfort, veiligheid, communicatie en energie. Het bedrijf levert deze meerwaarde enkel middels duurzame oplossingen en heeft een sterke visie op de toekomst. Met de geïmplementeerde veranderingen wil Unica naast een energie- en kostenbesparing voor de opdrachtgever, ervoor zorgen dat gebouwen hun waarde behouden. Bij het toekomstbestendig maken van deze gebouwen speelt het energieneutraal ervan maken een belangrijke rol.

Unica is niet het enige bedrijf in Nederland dat zich bezighoudt met het bieden van duurzame technologische ontwikkelen. Wat mij interesseerde was het feit dat een bepaalde wetgeving gaat veranderen die invloed zal hebben op een dienst die Unica levert. Het bedrijf doet metingen en waardeert kantoorgebouwen met een energielabel. Indien er ruimte voor verbetering is, zullen zij middels hun technologische oplossingen ervoor zorgen dat het gebouw energiezuiniger wordt en dus een beter label uitgegeven kan worden. Tot op heden mogen pandeigenaren er zelf voor kiezen of zij gebruik willen maken van de geboden oplossingen. Daar gaat echter verandering in komen en vanaf januari 2023 zijn alle kantoorgebouwen verplicht om minimaal over een energie label C te beschikken. Dit houdt in dat vanaf dat moment ruim 8 petajoule energie bespaard zal gaan worden op jaarbasis. Een interessante ontwikkeling die veel te weeg zal gaan brengen binnen de facilitaire-, technische-, en vastgoedbranche.

Hogere productiviteit?

Stelt u net als e-bike-to-go de gezondheid en vitaliteit van uw werknemers voorop? En bent u nieuwsgierig geworden naar de invloed van de omgeving op de welbevinding en het prestatievermogen van uw medewerkers? Neem dan vrijblijvend contact op met QwikSense en creëer een werkomgeving waar energiekosten bespaard kunnen worden, een hogere productiviteit gerealiseerd wordt en medewerkers zich prettig voelen.

Auteur: Jeremy Terol

All Posts
×

Almost done…

We just sent you an email. Please click the link in the email to confirm your subscription!

OKSubscriptions powered by Strikingly